Θεραπευτική άσκηση και ποιότητα ζωής

Η άσκηση σήμερα έχει μπει με διάφορους τρόπους στην ζωή μας. Πολλοι είναι φαν του ποδηλάτου και του τρεξίματος, άλλοι προτιμούν το κολύμπι και τα ομαδικά σπορ, ενώ μεγάλη στροφή γίνει σήμερα από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους σε σπορ όπως το γκολφ και το τένις.

Ας μην ξεχάσουμε φυσικά τους χιλιάδες φαν του γυμναστηρίου με τα διάφορα κόνσεπτ από αερόμπικ και βάρη έως ζούμπα και πιλάτες.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής και τα προβλήματα που δημιουργεί όπως και το αυξημένο στρες λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα στην εκγύμναση γενικά.

Πολλοί όμως αθλούμενοι γυμνάζονται, ενώ έχουν πολλά μυοσκελετικά προβλήματα να τους ταλαιπωρούν. Άρα τι κάνουν όλοι αυτοί; Είναι σωστό να γυμνάζεσαι και να πονάς; Είναι σωστό να έχεις οσφυαλγία και να κολυμπάς; Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ερωτήσεων από ασθενείς που το περιβάλλον τους, τους ωθεί να γυμναστούν έστω και αν πονούν. Τεράστιο λάθος… Και τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Καταρχήν επισκέπτονται έναν επαγγελματία υγείας για να λύσουν το μυοσκελετικό τους πρόβλημα. Εκεί θα αξιολογηθεί και θα θεραπεύει με μία λογική προσέγγιση όπως είναι η μηχανική αξιολόγηση και θεραπεία.

Αφού τα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα είναι πρώτα από όλα μηχανικές αιτιολογίες. Μετά ο ειδικός, θα δώσει ένα πρόγραμμα ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ γυμναστικής στον αθλούμενο ασθενή για να τον επαναφέρει στη κατάσταση πριν τον τραυματισμό και μετά από αυτό.

Ο ασθενής μπορεί να ασκηθεί με οποίο άθλημα επιθυμεί ανάλογα την ηλικία και την φυσική του κατάσταση. Βλέπουμε ασθενείς να πονάνε και να περιφέρονται σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια γιατί η γυμναστική κάνει καλό… Αυτοί οι άνθρωποι απλώς επιβαρύνουν το μυοσκελετικό τους πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει χαρακτηριστεί σήμερα σαν το καινούργιο κάπνισμα σε επιπλοκές στο μυοσκελετικό, κυκλοφορικό, παχυσαρκία και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να γίνουμε περισσότερο κινητικοί σαν άνθρωποι υπό την προϋπόθεση να μην πονάμε και να απολαμβάνουμε στο μέγιστο των ωφελημάτων της άσκησης

 

 

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/326934-therapeftiki-askisi-kai-poiotita-zois#ixzz3lkj0Dlei

Skip to content